stożki
Magda: Pomoże ktoś?Przekrój stożka płaszczyzną zawierającą jego oś jest trójkątem prostokątnym o polu
25 cm2 . Oblicz średnice podstawy stożka
29 mar 17:03
J:

średnica to przekątna kwadratu o boku a
29 mar 17:05
Magda: czemu kwadratu przecież mowa o trójkącie prostokątnym?
29 mar 17:06
J:
ale to przekrój stożka, więc musi być równoramienny
29 mar 17:09
Magda: no ok ,ale co to ma wspólnego z kwadratem ?
29 mar 17:11
kix: łopatologicznie: bo kolega wirtualnie dorysował do na dole to co widać na górze
29 mar 17:18
kix: ..i powstał mu kwadrat o boku "a"
29 mar 17:19
Magda: czyli skoro to będzie kwadrat o polu 25 cm 2 to a=5
no i średnią wtedy obliczyć ze wzoru na przekątną kwadratu czy z Pitagorasa?
29 mar 17:23
Magda: średnice *
29 mar 17:25
yolex: Trójkąt ma pole 25. Kwadrat miałby 50.
Masz trójkąt równoramienny prostokątny o bokach a, a, d=a√2
29 mar 17:25
yolex: 1/2a2=25, skąd a2=50, a=5√2
d=2r=5√2*√2=10
29 mar 17:27
kix: dobra, zapomnijmy o tym niefortunnym kwadracie, skoro powstałym przekrojem stożka jest Δ
prostokątny, to jest to przy okazji Δ prostokątny równoramienny, licząc z Pitagorasa dostajesz
a2+a2=d2
29 mar 17:28
yolex: r=5, skąd h=5 (bo a=5√2 i Pitagoras)
29 mar 17:28
J:
d = 5√2
29 mar 17:29
J:
d − średnica podstawy stożka
29 mar 17:29
Magda: źle ,w odpowiedzi mam 10 cm .
29 mar 17:32
yolex: @J: Wydaje mi się, że nie. Ale może się mylę, bo liczyłam w pamięci.
29 mar 17:33
Magda: 5√2 też mi wychodziło.
29 mar 17:34
yolex: o 17.27 masz te swoje 10 z odpowiedzi...
29 mar 17:34
Magda: ale coś źle jest .
29 mar 17:34
kix: przecież yolex obliczył Tobie d −−−> o 17:27
29 mar 17:35
Magda: ok
29 mar 17:35
yolex: co jest źle? Wszystko jest ok.
29 mar 17:35
J:
sorry mój błąd

a = 5
√2 , zatem d = 5
√2*
√2 = 10
29 mar 17:37
Magda: a dlaczego pomnożył jeszcze te 5√2 * √2?
29 mar 17:37
J:
d = a√2 ... wzór na przekątną kwadratu o boku a
29 mar 17:38
yolex: bo w trójkącie prostokątnym równoramiennym przeciwprostokątna to a√2
29 mar 17:38
Magda: już nic nie wiem ,skoro Pitagorasem obliczyłeś tą średnice podstawy tego stożka to dlaczego
jeszcze to trzeba mnożyć przez wzór na przekątną kwadratu ?
29 mar 17:40
J:
przekrój jest połową kwadratu o boku a = 5√2 ,
jego przekątna (średnica podstawy stożka) d = 5√2*√2 = 10
29 mar 17:42
J:

d = a*
√2
29 mar 17:43
kix: chyba trzeba się z Madzią umówić na kawkę i wsio narysować na kawiarnianej serwetce
29 mar 17:44
yolex: Ze wzoru na pole trójkąta obliczyłam a (tworzacą stożka). Potem d możesz albo z Pitagorasa (dla
a=5√2) albo ze wzoru na przeciwprostokątną w trójkącie prostokątnym równoramiennym.
29 mar 17:48
yolex: Umówcie się, umówcie. Tylko serwetek weźcie dużo.
29 mar 17:49
Magda: Nigdy nie poszłabym na kawę z facetem który mnie uczy matematyki .
A zadanie już rozumiem .
29 mar 17:50
kix: szkoda tej kawy, ale gratulejszyn że zrozumiałaś
29 mar 17:51
Magda: Nie chodzi o kawę ,ale korepetycje słyną z tego że często zadaje się debilne pytania ,pewnie
nie zrobiłabym dobrego wrażenia na korepetytorze

albo udawałabym że wszystko rozumiem żeby
się nie zbłaźnić ,więc bez sensu
29 mar 17:57
yolex: Faceci lubią dziewczyny, które zadają debilne pytania. Pod warunkiem, że są ładne.

Dziewczyny, oczywiście.
29 mar 18:04
kix: taa, przy banalnych pytaniach istnieje większe prawdopodobieństwo na tak zwane "błyśnięcie"
29 mar 18:05
Magda:
ok a to umiecie zrobić ?niby wiem co i jak ale złe wyniki mi wychodzą −−
w talbeli podano dane dotyczące miesięcznego wynagrodzenia w dwóch firmach .oblicz odchylenie
standardowe wynagrodzeń w firmie X i firmie Y
X
Liczba pracowników 3 14 3
wynagrodzenia 2500 3000 3500
Y
Liczba pracowników14 4 2
wynagrodzenia 2500 3500 5500
29 mar 19:28
Magda: ?
29 mar 19:45