równanie
maturzysta: ||x−2|+x|=4
próbowałem robić na cztery przypadki, ale coś mi nie wychodzi:
|x−2|+x=4 v |x−2|+x=−4
−x+2+x=4 v −x+2+x=−4 v x−2+x=−4 v x−2+x=4
jak to zrobić? hm
29 mar 17:02
29 mar 17:04
maturzysta: robiąc tym sposobem
wychodzą mi odpowiedzi: x=3, x=−1 oraz x=6 a prawidłowa jest tylko x=3
29 mar 17:15
maturzysta: ||x−2|+x|=4
|x−2|+x=4 v |x−2|+x=−4
|x−2|=4−x v |x−2|=−4−x
x−2=4−x v x−2=−4+x v x−2=4+x v x−2=−4−x
2x=6 v −2=−4 v −2 = 4 v 2x= −2
x=3 v −−−−−− v −−−−− v x= −1
czyli wychodzi mi tak jak moim. za każdym razem wychodza mi te dwie odpowiedzi, z x=6 się
pomyliłem. co jest źle?
29 mar 17:17
J:
I x − 2I = 4 − x .... musisz zrobić założenie: 4 − x ≥ 0 ⇔ x ≤ 4
I x − 2I = − 4 − x i założenie: − 4 − x ≥ 0
29 mar 17:20
maturzysta: no tak.

teraz wszystko jasne, dzięki, zapomniałem o tym na śmierć!
29 mar 17:20
kix: Ix−2I+x=4
dla x∊(−∞;2)
−x+2+x=4
2≠4 czyli w tym przedziale nie ma rozwiązań
dla x∊≤ 2 ; +∞)
x−2+x=4
2x=6
x=3 jest rozwiązaniem bo "mieści" się w przedziale
zrób drugie równanie
29 mar 17:24