Znajdz trzynasty wyraz ciagu arytmetycznego jesli
Kasia: Znajdz trzynasty wyraz ciagu arytmetycznego jesli a₅ = 0, a₆ = −1,5
a₅ = 0, a₆ = −1,5
a5 = a1 +4r = 0
a6 = a1 + 5r = −1,5
a1 + 4r = 0
a1 + 5r = − 1,5
a1 = −4r
−4r +5r = −1,5
a1 = − 4r
r = −1,5
a1 = −4*(−1,5) = 6
r = −1,5
a1 = 6
r = −1,5
a13 = a1+12r = 6 + 12*(−1,5) = 6 − 18 = −12
a13 = −12
Pytanie : Skąd to "r" i czy zadanie jest dobrze rozwiązane?
29 mar 16:49
J:
r − to tzw. różnica ciągu arytmetycznego: an = a1 + (n − 1)*r
29 mar 16:51
Kasia: I np te 4r wzięło się stąd, że od a5 do a1 jest 4? Dobrze rozumiem?
29 mar 16:53
Kasia: A dobra już rozumiem z wzoru, Dziękuję
29 mar 16:54