błagam o pomoc!!!!!!
Martka: 1. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu, w którym krawędzie
podstawy
mają 3 i 4, a przekątna prostopadłościanu 6.
2. oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi 4 i
przekątnej 6.
3. oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 8
i krawędzi bocznej 5.
4. oblicz objętość i pole powierzchni wiedząc, że wysokość ma długość 20 a przekątna przekroju
osiowego 12.
5. oblicz objętość i pole całkowite stożka wiedząc, że wysokość ma 6 a promień 8
6. oblicz objętość kuli wiedząc, że pole powierzchni jest równe 144
29 mar 16:26
J:
i z czym masz problem ?
29 mar 16:27
29 mar 16:28
Martka: z rozwiązaniem tego. byłam teraz chora cały tydzień i nie ma mi kto pomoc
29 mar 16:33
dero2005:

zad 1
a = 3
b = 4
d = 6
k =
√a2+b2 =
√25 = 5
c =
√d2 − k2 =
√11
V = a*b*c = 12
√11
P
c = 2(a*b+a*c+b*c) = 14
√11+24
29 mar 18:34
dero2005:

zad 2
a = 4
d = 6
k = a
√2 = 4
√2
h =
√d2 − k2 = 2
V = a
2h = 32
P
c = 2a
2 + 4ah = 64
29 mar 18:39
dero2005:

zad 3
a = 8
l = 5
d = a
√2 = 8
√2
H
2 + (
d2)
2 = l
2
H =
√l2 − (d2)2 =
zadanie prawdopodobnie źle przepisane
29 mar 18:55
dero2005:
zad 4 źle przepisane, nie wiadomo o jaką bryłę chodzi
29 mar 18:56
dero2005:

zad 5
h = 6
r = 8
l =
√r2 + h2 = 10
P
c = πr(r+l) = 144π [j
2]
29 mar 19:00
dero2005:

S = 4πR
2 = 144
nie wiem, czy te dane były naprawdę takie, czy tam nie było czasem S = 144π
29 mar 19:10