zad z parametrem
camte: Dla jakich wartosci parametru t funkcja okreslona wzorem f(x)=x2 − (t+1)x+3t−5 ma takie m.z
ze suma ich kwadratow jest wieksza od ich sumy.
Wyliczyłam deltę i wysżło mi t=3 i t=7. Następnie napisałam warunek : (x1 + x2)2 − 2x1x2> x1 +
x2 Podstawiłam z głownej funkcji pod ten warunek z wzorów vieta (t +1)2 − 2(3t −5)> t +1 i
wyszło mi Δ= t2 −5t + 10 co daje niestety deltę ujemną. Gdzie robię błąd?
29 mar 16:18
yolex: Chyba nigdzie (choć sprawdzam w pamięci).
Drugi warunek to nierówność. przy Δ<0 jest spełniona zawsze (parabola ramiona w górę, cała nad
osią).
Wygląda na to, że drugi warunek nie ma wpływu na zbiór rozwiązań. Jeśli z delty dostałaś 3 i 7
(nie sprawdzałam), to zapisz zbiór rozwiązań nierówności (masz Δ>=0)
29 mar 16:33
yolex: chyba, że źle przepisałaś zadanie...
29 mar 16:33
camte: odp to t∊(−∞;3) (7;∞) jesli to by mialo jakos pomóc
29 mar 16:39
yolex: wygląda na to, że to jest odpowiedź.
29 mar 16:41
kix: pierwszy warunek Δ>0 czyli (t−3)*(t−7)>0
29 mar 16:57