.
Michał : Witam ma prośbę o rozwiązanie tego zadania ponieważ mam wrażenie że coś mi źle wychodzi
W trójkącie ABC dane są długości boków AB=9 BC=7,5 AC=6
a)Oblicz długość środkowej trójkąta poprowadzonej na bok AB
b)Oblicz promień koła opisanego na trójkącie ABC
Robiłem to z tw.cos i sin
29 mar 16:12
Michał : | | 7 | | 24√7 | |
Środkowa wyszła mi 25,875=25 |
| a R= |
| |
| | 8 | | 14 | |
Ale nie jestem pewien
29 mar 16:17
Janek191:
ma = 0,5 √2*62 + 2*7,52 − 92 = 0,5 √72 + 112,5 = 81 = 0,5√103,5
29 mar 16:23
Michał : A z twierdzenia cosinusów i sinusów ?
29 mar 16:24
Mila:

b
2=c
2+a
2−2*ac *cosβ
6
2=9
2+7.5
2−2*7.5*9*cosβ
36=81+56.25−135*cosβ
101.25=135cosβ
| | 101.25 | | 20.25 | |
cosβ= |
| = |
| |
| | 135 | | 27 | |
| | 2.25 | |
s2=4.52+7.52−2*4.5*7.5* |
| |
| | 3 | |
| | 2.25 | |
s2=20.25+56.25−9*7.5* |
| |
| | 3 | |
s
2=76.5−50,635=25,875
===========
| | 2.25 | | 9 | | 1 | | 3 | |
cosβ= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
========
29 mar 17:29