matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
kasiunia:
http://www4f.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP11641208ei4ch31dc1hhe000030fi4g4c7hg89di7?MSPStoreType=image/gif&s=36&w=179.&h=36.
Jak rozłożyć taki wielomian?
29 mar 16:02
Damian1996:
(3x
4
−2x
3
+
1
3
x
2
)(x
6
−1)=x
2
(3x
2
−2x+
1
3
)(x
2
−1)(x
4
+x
2
+1)=x
2
(3(x −
1
3
)
2
)(x−1)(x+1)(x
4
+x
2
+1) Wzory skróconego mnożenia i wyciągnięcie x
2
przed nawias
29 mar 17:03