Funkcje
Szymon69: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=(2/3)(−x2+x+5) gdzie x∊<−2,1>. Wyznacz największą
wartość funkcji f.
29 mar 15:57
zozol: −x2+x+5, wyliczasz xw ze wzoru
Jeśli zawiera się w <−2,1> to wyliczasz wartość funkcji f(x) dla tego x. I to jest największa
wartość tej funkcji. Jeśli się nie zawiera, to sa 2 przypadki:
1) xw<−2
Wtedy parabola w przedziale x ∊<−2,1> jest malejąca ⇒ największa wartość dla x=2
2) xw>1
Wtedy parabola w przedziale x ∊<−2,1> jest rosnąca ⇒ największa wartość dla x=1
29 mar 16:03
zozol: Wtedy parabola w przedziale x ∊<−2,1> jest malejąca ⇒ największa wartość dla x= −2
29 mar 16:04
Szymon69: tylko ze tam jest f(x)=(2/3)−x2+x+5
29 mar 16:07
5-latek:

| | 2 | |
To jest wykres funkcji y= |
| −x2+x+5 |
| | 3 | |
29 mar 16:09
zozol: To pisz dokładnie, bo teraz to w ogole inna funkcja jest...
Funkcja −x2+x+5 niech bedzie g(x)
Musimy policzyć jej zbiór wartosci dla x ∊<−2,1>
Sprawdzamy xw czy nalezy do przedziału. Tutaj akurat nalezy więc dla xw g(x) przyjmuje
największą wartość.
Teraz musimy znaleźć najmniejszą wartość. Parabola jest skierowana ramionami do dołu, więc
najmniejsza wartość będzie dla x= −2 lub x=1. Trzeba podstawić do wzoru na g(x) i sprawdzić,
ktora jest mniejsza.
Mając zbiór wartości ZW = <min,max>, możemy zapisać że h(t) = (2/3)t gdzie t ∊ ZW
Funkcja h(t) jest malejąca, więc jej największa wartość to h(minZW).
29 mar 16:29