matematykaszkolna.pl
pudełko.. :/ george: W pudelku znajduje się 10 piłeczek: 3 białe i 7 czarnych. Z pudełka losujemy kolejno dwie piłeczki bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie będą czarne.
29 mar 15:57
Mila: I sposób |Ω|=10*9=90 A−wylosujemy dwie piłeczki czarne |A|=7*6=42
 42 21 7 
P(A)=

=

=

90 45 15 
albo

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias
 10*9 
|Ω|=
=

=45
  2 

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias
 7*6 
|A|=
=

=21
  2 
 21 7 
P(A)=

=

45 15 
29 mar 16:10
george: Dziękuje emotka
29 mar 16:23
Mila: emotka
29 mar 18:02
Jacek: Zostałem kilka razy na forum poinstruowany (sympatycznieemotka ), że jeżeli mamy sformułowanie w treści: "po kolei bez zwracania", a nie "jednocześnie", to liczebność zbiorów obliczamy wariacjami bez powtórzeń. Gdy "wyciągamy" jednocześnie to liczebność liczymy samymi kombinacjami.

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

Czy taki zapis np. |Ω|=
w tego typu zadaniu nie zostałby przez sprawdzającego

podważony?
29 mar 19:06
Mila: Jest w porządku, z treści zadania wynika, że kolejność w losowaniu nie odgrywa roli. ( Patrz J. Ligman) Jeżeli jednak masz wątpliwości, to stosuj sposób pierwszy.
29 mar 20:02
Jacek: Dzięki, bo J mi pare razy zwrócił uwagę emotka
29 mar 20:05
Mila: Słusznie, zależy wszystko od sytuacji.
29 mar 20:05
Jacek: O ile zrozumiałem właśnie wytyczne m.in. J, to w zadaniach, w których podkreślona jest jednoczesność wyboru, to powinno się jako ilość sposobów etc. podawać liczbę kombinacji. Jeśli po kolei bez zwracania to wówczas wariacje bez powtórzeń.
29 mar 20:19
Mila: Dobrze myślisz w tych zadaniach, co robisz na forum. Trzeba nabrać wyczucia możliwości, konieczności stosowania wariacji, kombinacji. Jeśli masz wątpliwość, to rysuj drzewko , o ile się da.
29 mar 20:26
Jacek: Dzięki Mila za wskazówki. Po prostu nie wiem czy nie zostałyby odjęte punkty za np. takie rozwiązanie jakie zaprezentowałaś jako drugie (zakładając, że za takie zadanie byłoby więcej niż jeden punkt do zdobycia).
29 mar 20:30