pudełko.. :/
george: W pudelku znajduje się 10 piłeczek: 3 białe i 7 czarnych. Z pudełka losujemy kolejno dwie
piłeczki bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie będą czarne.
29 mar 15:57
Mila:
I sposób
|Ω|=10*9=90
A−wylosujemy dwie piłeczki czarne
|A|=7*6=42
albo
29 mar 16:10
george: Dziękuje
29 mar 16:23
Mila:
29 mar 18:02
Jacek: Zostałem kilka razy na forum poinstruowany (sympatycznie

), że jeżeli mamy sformułowanie w
treści: "po kolei bez zwracania", a nie "jednocześnie", to liczebność zbiorów obliczamy
wariacjami bez powtórzeń. Gdy "wyciągamy" jednocześnie to liczebność liczymy samymi
kombinacjami.
| | | |
Czy taki zapis np. |Ω|= | w tego typu zadaniu nie zostałby przez sprawdzającego |
| | |
podważony?
29 mar 19:06
Mila:
Jest w porządku, z treści zadania wynika, że kolejność w losowaniu nie odgrywa roli.
( Patrz J. Ligman)
Jeżeli jednak masz wątpliwości, to stosuj sposób pierwszy.
29 mar 20:02
Jacek: Dzięki, bo
J mi pare razy zwrócił uwagę
29 mar 20:05
Mila:
Słusznie, zależy wszystko od sytuacji.
29 mar 20:05
Jacek: O ile zrozumiałem właśnie wytyczne m.in. J, to w zadaniach, w których podkreślona jest
jednoczesność wyboru, to powinno się jako ilość sposobów etc. podawać liczbę kombinacji. Jeśli
po kolei bez zwracania to wówczas wariacje bez powtórzeń.
29 mar 20:19
Mila:
Dobrze myślisz w tych zadaniach, co robisz na forum. Trzeba nabrać wyczucia możliwości,
konieczności stosowania wariacji, kombinacji.
Jeśli masz wątpliwość, to rysuj drzewko , o ile się da.
29 mar 20:26
Jacek: Dzięki Mila za wskazówki. Po prostu nie wiem czy nie zostałyby odjęte punkty za np. takie
rozwiązanie jakie zaprezentowałaś jako drugie (zakładając, że za takie zadanie byłoby więcej
niż jeden punkt do zdobycia).
29 mar 20:30