Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f
nickum: Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f:
a)f(x)=3−x/3x+6
b)f(x)=−6x+3/0,5x−0,25
c)f(x)x+4/x−4
d)f(x)=√3x−1
e)f(x)=√9−6x
g)f(x)=√3/8−0,75x
29 mar 15:46
Kejt:
| | x | | 1 | | 2 | |
a) f(x) = 3 − |
| + 6 = 3 − |
| + 6 = 8 |
| => D = lR ;funkcja stała, brak miejsc |
| | 3x | | 3 | | 3 | |
zerowych
tak to wygląda jeśli nie użyjesz nawiasów... proponuję to najpierw przepisać, a jeszcze lepiej
jakbyś użył:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
29 mar 15:51
Kejt: D=R\{0} *
29 mar 15:51