Planimetria
Szymon69: W trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC| wpisano okrąg. Punkt D jest punktem
styczności tego okręgu z ramieniem BC i dzieli to ramię na odcinki długości
|BD|=5cm i |DC|=3cm. Oblicz |AD|.
29 mar 15:36
Janek191:
h
2 = 8
2 − 5
2 = 64 − 25 = 39
h =
√39
| | 25 | |
x2 = 52 − (h1)2 = 25 − |
| *39 |
| | 64 | |
| | 55 | | 25 | |
I AD I2 = ( 10 − x)2 + (h1)2 = ( |
| )2 + |
| *39 |
| | 8 | | 64 | |
| | 20√10 | |
I AD I = |
| = 2,5√10 |
| | 8 | |
29 mar 16:10
Janek191:
| 3 | | x | |
| = |
| jest zbędne  |
| r | | h | |
29 mar 16:12
Szymon69: dzieki
29 mar 16:16