.
Bolthurn: 1. Wykaż ze punkty A(−2,−3) B(−3,1) C(7,7) D(3,0) sa wierzcholkami trapezu.
Jak to zrobic? Jest jakis warunek istnienia trapezu?
29 mar 15:26
Metis: Trapez –
czworokąt mający przynajmniej jedną parę równoległych boków nazywanych podstawami,
Suma miar kątów leżących przy tym samym ramieniu dowolnego trapezu jest równa 180°.
29 mar 15:28
Bolthurn: ok czyli prosta AB ma być równoległa do prostej CD

jeśli tak to dzięki
29 mar 15:30
Janek191:
29 mar 15:39
Janek191:
→
AD = [ 5 , 3 ]
→ →
BC = [ 10 , 6 ] = 2*[ 5, 3] = 2 AD
więc
boki AD i BC są równolegle.
29 mar 15:41
5-latek:

Wśród czworokatow na szczegolna uwagę zasluguja te które otrzymujemy przez wycinanie ich z
pasa abi które nazywamy trapezami
Czworokaty przedstawine na rysunku sa trapezami
Widac ze maja one pare bokow przeciwległych zawartych w prostych równoległych (mówimy ze te
boki sa rownolegle
Może się tez zdarzyć ze i drugie dwa boki przeciwlwgle trapezu sa rownolegle (jak np. czworokąt
A
3B
3C
3D
3 Taki trapez nazywa się równoległobokiem
Definicja: Trapezem nzaywamy czworokąt majacy przynajmniej dwa boki rownolegle . Trapez majacy
dwa boki przecoiwlegle nierownolegle i rowne nazywamy równoramiennym
Rownoleglobokiem nazywamy trapez w którym kazde dwa boki przeciwlegle sa rownolegle .
29 mar 15:59