,,
Mat96: | | 1 | |
Jeśli kąt alfa jest ostry i cosα = |
| |
| | 3 | |
to kąt alfa należy do jakiego przedziału kątów
30<α<60
60<α<90
jak to rozwiązać ?
29 mar 15:25
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos60 = |
| oraz |
| < |
| , czyli: 60 < α < 90 |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
29 mar 15:31
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
cos α = |
| < |
| = cos 60o |
| | 3 | | 2 | |
więc
α > 60
o bo funkcja cosinus jest malejąca w ( 0
o , 90
o)
29 mar 15:33
vaultboy: Cosinus jest ciągły i jest funkcją malejącą w przedziale (0;π/2)
nakładając cosinus na pierwszą nierówność otrzymuję:
(1) cos(30)>cos(α)>cos(60) /zmieniam znak nierówności/ czyli √3/2>cos(α)>1/2 i widać że 1/3
<1/2, zatem α leży w tym drugim przedziale.
29 mar 15:35