grupowanie czy suma ciągu?
pyra121: Wykaż, że równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
sinx + sin2x + sin3x +... + sin2015x = 2015
29 mar 14:43
ICSP: Masz sumę 2015 liczb z których każda jest mniejsza bądź równa niż 1. Jedyną opcją aby
zachodziła równość jest to aby wszystkie te liczby były równe 1. Łatwo widać, że nie istnieje
x taki aby
sinx = 1 ∧ sin2x = 1, zatem powyższe równanie jest równaniem sprzecznym.
29 mar 14:46
pyra121: Na maturze uznaliby takie słowne dowodzenie?
29 mar 17:11
yolex: tak.
29 mar 17:11