Funkcje
matthew: Cześć. Mam takie zadanie.
zad1.
o funkcji liniowej f wiadomo, że f(1) = 2 oraz do wykresu tej funkcji należy punkt P=(−2;3).
wyznacz wzór tej funkcji.
Ja zrobiłem tak:
f(1)=2 2=a*1+b
P=(−2;3) 3=a*(−2)+b
{2=a+b
−{3= −2a+b
−1=+3a
3a= −1 /:3
no i teraz nie wiem, czy to jest dobrze zrobione... Może mi ktoś to sprawdzić?
30 lis 17:05
kaz: Dobrze
30 lis 17:25
matthew: i mam jeszcze jedno zadanie
zad2
wyznacz rownanie okręgu o środku s=(3;−5) przechodzącego przez początek układy współrzędnych
po części wiem jak je zrobić:
s=(3;−5) i mam jeszcze jeden punkt (0;0)
wzór na okrąg jest (x−a)
2(x−b)
2=r
2 i podstawiam (x−3)
2(x+5)
2=r
2
no i dalej nie wiem. Nie potrafię obliczyć r. Mam pytanie właśnie tego dotyczące: czy "r" w tym
wyopadku należy obliczyć ze wzoru na promień ? I czy w ogołe dobrze zacząłem? z góry dzięki
za odpowiedz
30 lis 17:29
matthew: dzieki za odpowiedz kaz
30 lis 17:29
kaz: musisz znaleźć dł.(odległość)między dwoma punktami S(3,−5) i A(0,0)
d=√(0+5)2+(0−3)2
30 lis 17:35
matthew: kurcze jak to się robi?....
w taki sposob: d=√(0−3)2+(0+5)2= √(−3)2*52= √9*25=√225=15 ?
30 lis 18:17
kaz: d=√34
(x−3)2+(y+5)2=34
30 lis 18:19
matthew: Hmm... ale to w takim razie nie zgadza mi sie na rysunku.... r
2=34 ?
Możesz mi wytłumaczyć jak to się robi...
Dzięki za odpowiedz
30 lis 18:23
kaz: r jest przeciwprostokątną Δ prost. o bokach 3,5 i d=r
30 lis 18:26
kaz: a skoro we wzorze opisującym równanie okręgu jest r2 to właśnie ma on taką postac
30 lis 18:28
matthew: czyli samo r wychodzi w zaokrągleniu 5,8 natomiast we wzorze na okrąg zapisuje sie r2 czyli
34?
(x−3)2+(y+5)2=34 i takie jest rozwiązanie.
30 lis 18:31
matthew: aha ok. dzięki
30 lis 18:31