a
Prezesik: Może ktoś sprawdzić?
Dane jest równanie 3x
2 − 4x − 1 = 0, którego pierwiastkami są x1 i x2. Wyznacz:
(x1 + x2)
3 − 3x1x2
i zakoduj poczatkowe trzy cyfry znaczące rozwiniecia dziesietnego otrzymanego wyniku
x1 + x2 = −b/a = 4/3
x1x2 = c/a = −1/3
| | 4 | | 1 | | 64 | | 91 | |
( |
| )3 − 3*(− |
| ) = |
| + 1 = |
| ≈ 3,(370) |
| | 3 | | 3 | | 27 | | 27 | |
ja bym zakodował 370, a odpowiedzi mówią 337... błąd jest w moich obliczeniach czy
odpowiedziach
29 mar 14:26
prosta: rozwinięcie dziesiętne tej liczby to: 3,(370)
w zadaniu nie proszą o zakodowanie cyfry dzięętnych, setnych i tysięcznych tego rozwinięcia,
cyfry znaczące to pierwsze od lewej "niezerowe"
29 mar 14:46
Prezesik: dobrze, że teraz się na tym złapałem, a nie na maturze
29 mar 14:52