Planimetria prosze o szybka pomoc
gromowiec: 1 . Wieksze ramie trapezu ma długosc 6√2 natomiast krotsza przkatna trapezu dzieli go na dwa
trojkaty prostokatne rownoramienne . Oblicz pole trapezu i długosc drugiej przekątnej .
2 .okrąg podzielono na równe czesci w stosunku 4;5 Obliczmiare kata srodkowego opartego na
krotszym łuku
3 Oblicz pole trojkata ktorego obwód jest rowny 54cm a promoen okregu wpisanego wynosi √2 cm
4 Oblicz różnice promoeni okregow opisanego i wpisanego w trojkat o bokach 7cm , 24cm , 25cm
5. w trojkacie dane sa α=105 stopni , β= 45 stopni , c=4 . Oblicz bok b
29 mar 14:17
Janek191:

Mamy
c = 6
√2 ⇒ a = c
√2 = 12
b = 6
więc
P = 0,5*( a + b)*b = 0,5*(12 + 6)*6 = 54
==============================
d
2 = a
2 + b
2 = 144 + 36 = 180 = 36*5
d = 6
√5
=======
29 mar 14:58
Janek191:

z. 2
360
o : 9 = 40
o
α = 4*40
o = 160
oα
29 mar 15:01
Janek191:
α = 160o
=======
29 mar 15:02
5-latek: Witaj
Janek 
Zadanie nr 3
P
tr= p*r (p−polowa obwodu r− promien okręgu wpisanego
29 mar 15:05
5-latek: zadnie nr 4
Sprawdzic z twiedzenia pitagorasa czy to czasami nie jest trojkat prostokątny
w r obliczyć ze wzoru z zadania nr 3
29 mar 15:14
5-latek:

Zdanie nr 5 γ= 180−(α+β)=
Korzystamy z tego ze naprzeciwko boku a lezy kąt α naprzeciwka boku b lezy kat β i naprzeciko
boku c lezy kat γ
Teraz proponuje twierdzenie sinusow
29 mar 15:22
Janek191:
Witaj
29 mar 15:24
gromowiec: Do zadania 5
Wyszło mi 2=2R i nie wiem jak dalej obliczyc ten bok b
29 mar 15:55
gromowiec: ok juz wiem
29 mar 16:00
fryciaaa: (2log8√2 + log8 32−1) log35
16 kwi 18:13