rownania wymierne z parametrem
Józef: | | x2−2mx+m+6 | |
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |
| ma jedno |
| | x−1 | |
| | x1+x2 | |
rozwiazanie ma dwa rozne rozwiazania x1 x2 spelniajace warunek |
| ≤m |
| | x1x2 | |
wychodzi mi że m ∊(−6,−4>∪(3,+
∞) natomiast odpowiedzi podają m ∊(−6,−4>∪(3,7)∪(7,+
∞)
29 mar 14:09
Metis: Dobre polecenie?
moze: a) jedno rozwiązanie
b) dwa różne rozwiązania spełniające warunek...
29 mar 14:28
Józef: tak, pomyslilem sie , powinno byc dwa rozwiazania
29 mar 14:32
plot: | x2 −2mx + m + 6 | |
| ⇒ D = R − {1} |
| x−1 | |
x
2 −2mx + m + 6 > 0
Δ= 4m
2 − 4m − 24
4m
2 − 4m − 24 > 0
m
2 − m − 6 > 0
m
1 = 3
m
2 = −2
m∊ (−
∞, −2)∪(3,+
∞)
x≠1
1 −2m + m + 6 ≠ 0
m ≠ 7
(−m
2−4m)(m+6) ≤ 0
−m(m+4)(m+6) ≤ 0
m∊ <−6,−4>∪<0,+
∞)∪
zbieramy wyniki
m∊ (−
∞, −2)∪(3,+
∞)
m ≠ 7
m∊ <−6,−4>∪<0,+
∞)
czyli m∊ <−6,−4>∪(3,7)∪(7,+
∞)
jeśli się nie pomyliłem nigdzie powinno być dobrze
29 mar 14:35
Metis: | | x2−2mx+m+6 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |
| ma dwa różne |
| | x−1 | |
| | x1+x2 | |
rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek |
| ≤m. |
| | x1x2 | |
x−1≠0
x≠1
D=R−{1}
Rozpatrujemy trójmian: x
2−2mx+m+6
Dwa różne rozwiązania dla Δ>0
Δ
x =4m
2−4m−24 //upraszam i otrzymuję:
Δ
x=m
2−m−6
Δ
x=(m+2)(m−3)
Rysujemy parabole i odczytujemy wartości dodatnie(większe od 0):
zatem:
m∊(−
∞,2) U(3,+
∞)
Teraz sprawdzamy kiedy x=1 jest pierwiastkiem, musimy wykluczyć ten przypadek.
x
2−2mx+m+6=0 dla x=1
1
2−2m*1+m+6=0
1−2m+m+6=0
−m=−6−1
m=7
Zatem m≠7
Rozpatrujemy warunek:
Na podstawie wzorów Viete dla trójmianu kwadratowego otrzymujemy:
x
1x
2=m+6
x
1+x
2= 2m
Zatem m∊(−6,−4] U [0,+
∞)
Część wspólna warunków:
1) m∊(−?,2) U(3,+
∞)
2) m∊(−6,−4] U [0,+
∞)
3) m≠7
Zatem m ∊(−6,−4]U(3,7)U(7,+
∞)
29 mar 15:04