Pierwiastek wielomianu
Bart0s: Witam, prosiłbym o pomoc z jednym zadaniem.
Należy wyznaczyć liczbę a, wiedząc, że wielomian W(x) ma jeden pierwiastek dwukrotny, jeśli:
W(x) = ax2 − 8x + 1
Chciałem zrobić to w ten sposób:
W(x) = (x − c2), gdzie c to pierwiastek dwukrotny wielomianu W(x), więc
W(x) = x2 − 2xc +c2 a potem porównać odpowiednie współczynniki i z tego otrzymać liczbę
a, ale niestety nie wychodzi. (Odp.: a = 16)
29 mar 13:50
ICSP: Δ = 0
29 mar 14:01
Bart0s: Otrzymałem Δ = 4(16 − a) i w niczym mi to na razie nie pomogło.
29 mar 14:09
ICSP: Δ = 0
4(16 − a) = 0
a = 16
29 mar 14:11
Bart0s: Czy dałoby się to również rozwiązać tym sposobem, którym proponowałem ale mi nie wychodziło?
29 mar 14:14
ICSP: Dałoby się
w(x) = (cx − 1)2
Jednak metoda z deltą jest prostsza. Nie trzeba przewidywać postaci wielomianu.
29 mar 14:15
Bart0s: W(x) = (cx −− 1)2 ⇒ W(x) = (4x − 1)2 = 16x2 − 8x + 1 i porównując odpowiednie
współczynniki otrzymujemy a = 16, tak?
29 mar 14:20
ICSP:
29 mar 14:21
Bart0s: Dzięki za pomoc.
29 mar 14:28
prosta:
można też: W(x)=a(x−c)2
W(x)=ax2−2acx+ac2
stąd 2ac=8 i ac2=1
ac=4 i ac*c=1 −−−−> 4c=1
2ac=8 −−−>4ac=16 −−−> a=16
29 mar 14:33