qqq
plot: | | 5x+55 | |
Wyznacz punkty wspólne wykresów y = f(x) i y = f′(x) jezeli f(x) = |
| |
| | x+7 | |
| | 5(x+7) − 5x − 55 | | −20 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x+7)2 | | (x+7)2 | |
−20x − 140 = 5x
3 + 70x
2 + 245x + 55x
2 + 770x + 2695
5x
3 + 125x
2+1035x+2835 = 0
W(−7)=0 z Hornera :
(x+7)(5x
2 + 90x + 630)
Δ<0
więc odp to −7 ?
29 mar 13:32
vaultboy: Tak
29 mar 15:48
Mila:
Nie .
D:
x≠−7
(x+7)2*(5x+55)=−20*(x+7)⇔
(x+7)2*(5x+55)+20*(x+7)=0
(x+7)*[(x+7)*(5x+55)+20]=0 i x≠−7
(5x2+55x+35x+385+20)=0 i x≠−7
5x2+90x+405=0 /:5
x2+18x+81=0
Δ=324−324=0
x=−9
y=−5
=====
29 mar 16:03
vaultboy: Sry za blefa, rzuciłem na szybko okiem i myślałem że dobrze ma. Od teraz wszystko sprawdzam do
końca i dokładnie.
29 mar 23:21