równanie
katka: Rozwiąż układ równań
x*y=600
(x−5) (10+y)=600
29 mar 13:30
msp: 10x+xy−50−5y=xy
10x−5y−50=0
2x−y−10=0
y=2x−10
x(2x−10)=600
2x
2−10x−600=0
Δ=100+4(600*2)=4900
x
1=U{10+70){4}
x=20 lub x =−15
y=30 y = −40
29 mar 13:37
plot:
z drugiego równania
10x + xy −50 − 5y = 600
licz dalej , delta i powinno wyjść
29 mar 13:37
5-latek: Do plota

Ja bardzo lubie ulamki ale tutaj akuratnie jest lepiej doprowadzić do porzadku 2 równanie i
podstawić za xy=600 do 2 równania
29 mar 13:40
plot: jak kto woli
29 mar 13:43
5-latek: A powiem CI ze pewnie ze tak .
Tutaj masz akuratnie przykład układu rownan do zadania na maturze za 5 punktów .
(typu basen , pociągi .
Można je zrobić szybciej bez bawienia się tutaj w ukamki i ewentualnie zrobić jeszcze inne
zadanie za iles tam punktów albo zrobić tak jak Ty i stracic pewnie trochę więcej czasu
Wybor należy do Ciebie
29 mar 13:49