planimetria
msp: Dany jest czworokąt o kolejnych bokach długości 3,4,5 oraz kącie α między bokami długości 3 i 4
| | 1 | |
takim, że cosα=− |
| . Jeśli na tym czworokącie można opisać okrąg, to długość czwartego |
| | 11 | |
boku jest równa? mam jedno pytanie co do tego zadania a mianowicie jak obliczyć cos kąta
między bokami 5 i tym niewiadomym?
29 mar 13:29
msp:
29 mar 16:55
yolex: Oblicz przekątną z tw. cosinusów. Jak już ją masz, to skorzystaj z tego samego tw, dla drugiego
trójkąta (tego z 5 i niewiadomym 4)
29 mar 16:58
msp: no tak ale właśnie chodziło mi o to jak obliczyć kąt β między bokiem 5 i tym niewiadomym
wiedząc, że α+β=180
29 mar 17:12
yolex: Sory. Źle zinterpretowałam tre sc. Czwarty bok nie jest 4 (czworokat wpisany w okrąg a nie
opisany na nim).
jak już masz tą przekatną to korzystasz ze wzoru redukcyjnego cos(180−α)=−cosα i liczysz bok z
równania kwadratowego, które tam wyjdzie z tw. cosinusów.
29 mar 17:17
msp: Dzięki o to mi właśnie chodziło
29 mar 17:19
yolex:
29 mar 17:22