dwa zad z funkcji kwadratowej
camte: 1. Wykresy funkcji f(x) x2 +bx−a i g(x)= x2 −ax+b gdzie a≠−b przecinają się w punkcie leżacym
na osi x. Oblicz współczynniki a i b wiedząc ze osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta o
równaniu x+1=0
2. Funkcje kwadratowe f i g okreslona są wzorami f(x)= x2 +bx + 1 i g(x)= bx2 + cx −4 gdzaie
b≠0. Oblicz wartosci współczynników b i c tak, aby funkcja f miała jendo miejsce zerowe i
jednoczescnie funkcja g przyjmowała wartosci ujemne dla kazdej lcizby rzeczywistej.
Pierwsze zad zaczełam robić tak: x=−1 czyli do wzoru na p podstawiłam i wysżło mi b=2 i dalej
nie wiem jak ruszyć.
29 mar 13:15
J:
1) x2 + 2x − a = x2 −ax + 2 ⇔ 2x + ax = 2 + a ⇔ x(2+a) = 2+a ⇔ x = 1
krzywe przecinają się w punkcie x = 1
f(1) = 0 = 1 +2 − a ⇔ a = 3
29 mar 13:33
camte: a drugie zad?
29 mar 15:32
camte: proszę o pomoc jeszcze raz
29 mar 16:19
yolex: 2. Δ=0, dla f. skąd b=2 lub b=−2. Δ<0 dla g. − możesz sprawdzić, dla którego b tak jest.
29 mar 16:44