NAJNIŻSZY STOPIEŃ CZYNNIKÓW
Ola: Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia :
a) 4−12x3
b) 3x5−12x
30 lis 16:48
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
a) |
| (8−x3)= |
| (2−x)(4+2x+x2)
|
| | 2 | | 2 | |
b) 3x(x
4−4)=3x(x
2−2)(x
2+2)=3x(x−
√2)(x+
√2)(x
2+2)
30 lis 16:52
Ola: dziękuje
30 lis 16:59
Ola: Proszę o rozwiązanie jeszcze jednego przykładu, ponieważ nie wiem czy dobrze robie..
x
5−16x = ...
Moje myślenie :
x
5−16x = x*(x
4−4
4) = x(x−4)*(x
3+4x
2+16x+64) , ale wydaje mi się że można otrzymać mniejszy
stopień współczynnika x niż x
3 w końcowym rozkładzie. Da się to zrobić innym sposobem ?
Proszę o pomoc
30 lis 17:15
BiebrzaFun : x5−16x=x(x4−16)=x(x2−4)(x2+4)=x(x−2)(x+2)(x2+4)
30 lis 17:21
Ola: W moim rozumowaniu był banalny błąd

takie właśnie popełniam najczęściej przez pośpiech.
Jeszcze jeden przykład, tym razem nie taki banalny :
x
7+3x
4+2x = ...
30 lis 17:45