Pole wielokata zawartego w trójkącie
scav1337: Punkty M i L leżą odpowiednio na bokach AB i AC trójkąta ABC,
przy czym zachodzą równości |MB| = 3|AM| oraz |LC| = 5|AL|.
Punkt S jest punktem przecięcia odcinków BL i CM. Pole trójkąta
ABC jest równe 552. Oblicz pole czworokąta AMSL.
29 mar 12:41
Eta:

Mamy obliczyć pole : P(AMSL)=P
1+P
2
P(ABC)=552
W trójkątach AMC i BMC :
3*(6P
2+P
1)= 3P
1+P
3 ⇒ P
3=18P
2
W trójkątach: AML i BLC :
5*(4P
1+P
2)=5P
2+P
3 ⇒ P
3=20P
1
| | 10 | |
to 18P2=20P1 ⇒ P2= |
| P1 |
| | 9 | |
P(ABC)=4P
1+6P
2+P
3= 552 ( po podstawieniach otrzymujemy
⇒ 92P
1=1656 ⇒
P1=18 to
P2=20
P(AMSL)=
38 j
2
29 mar 13:27