oblicz v
maja: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekatna sciany bocznej o dlugosci 10 jest nachylona
do sasiedniej sciany pod katem 30 stopni. Oblicz V tego graniastoslupa.
29 mar 12:17
dero2005:

s = 10
wystarczy?
29 mar 12:28
maja: a gdzie tu jest kat prosty?
29 mar 12:49
maja: czy nie ma kata prostego?
29 mar 12:49
maja: nie wiem jak obliczyc hp
29 mar 12:50
dero2005:

s = 10
a teraz?
29 mar 13:03
ppp: no to jest to trojkat o bokach 30,60,90 wiec 2a=10 z tego wynika ze a jest 5 wiec hp=5 tak?
29 mar 13:04
ppp: znaczy a to ze wzrou nie z rysunku
29 mar 13:04
maja: tez tak mysle
29 mar 13:05