Geometria
Blue: zad.1 Dwa boki trójkąta o polu S mają długość a i b. Znajdź promień okręgu stycznego do tych
boków wiedząc, że jego środek należy do trzeciego boku.
zad.2 W trójkącie ABC boki AC i BC są równe. Okrąg, którego średnicą jest wysokość CD trójkąta,
przecina boki trójkąta w punktach dzielących te boki w stosunku m:n licząc od wierzchołka C.
Wyznacz pole trójkąta, znając długość h wysokości CD.
29 mar 11:50
prosta:
| | 2S | |
(a+b)r=2S −−−−> r= |
| |
| | a+b | |
29 mar 16:34
prosta:

z tw. o odcinkach stycznych i siecznych: |AD|
2=|AA
1||AC|
a
2=nx(n+m)x −−−−> a
2=n(n+m)x
2
h
2+a
2=(m+n)
2x
2 −−−−> (m+n)
2x
2=h
2+n(n+m)x
2
x
2(m
2+2mn+n
2−n
2−mn)=h
2 −−−−> x
2m(m+n)=h
2
| | h2 | | h2n(n+m) | |
x2= |
| więc a2= |
| |
| | m(m+n) | | m(m+n) | |
| | √ n | | 2ah | | √ n | |
a= |
| h ...P= |
| =ah= |
| h2 |
| | √ m | | 2 | | √ m | |
29 mar 19:46
prosta: potwierdzi ktoś?
29 mar 20:51
prosta:
29 mar 23:04
Blue: Odpowiedzi się zgadzają. Wielkie dzięki

I wybacz mi, że dopiero teraz odpisuję
30 mar 23:11
Kacper:
31 mar 19:21