g
Marta: W grupie n osób jest 12 chłopców a pozostałe osoby to dziewczynki.Losujemy dwie osoby.Wyznacz n
jeśli prawdopodobieństwo zdarzenia wylosowano dwóch chłopców lub dwie dziewczynki jest równe
31/63
29 mar 10:52
===:
chłopców 12
dziewczynek n−12
29 mar 11:15
Marta: a rozwiązałby to ktoś bo mi tak średnio wychodzi jak te n są
29 mar 11:43
===:
| | 12! | | 10!*11*12 | |
= |
| = |
| =66 |
| | 2!(12−2)! | | 2!*10! | |
| | (n−12)! | | (n−14)!(n−13)(n−12) | | (n−13)(n−12) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−12−2)! | | 2!(n−14)! | | 2! | |
| | n! | | (n−2)!(n−1)n | | n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2!(n−2)! | | 2! | |
29 mar 12:07