trygonometria
Czajnik: Oblicz pole i obwód trójkąta o bokach długości 3 i 4 cm i kącie o mierze 120cm między tymi
bokami.
Obliczam sobie 3 bok z twierdzenia cosinusów. Wyszedł mi √37.
To obw= 7+ √37
A jak teraz obliczyć pole?
29 mar 10:51
29 mar 10:52
Czajnik: Dziękuję za wzór Herona
29 mar 10:59
ICSP: Ja bym ostatniego użył
29 mar 11:02
Czajnik: Ciągle mi nie pasuję ten √37... bo użyjemy tam 1/2absin30 stopni i jakos mi sie to nie
składa...
29 mar 11:06
Czajnik: Może w obliczeniu 3 boku mam błąd?
x2 = 32 + 42 − 2 * 3 * 4 * cos 120 stopni
x2 = 25 + 12
x = √37
wgl mi się to nie składa później
29 mar 11:08
ICSP: Trzeci bok jest dobrze. P = 3√3 Obw = 7 + √37
29 mar 11:18
Czajnik: mógłbyś mi napisać całe obliczenie pola? Gdyż mi nie wychodzi :<
29 mar 11:26
ICSP: | | 1 | | √3 | |
P = |
| * 3 * 4 * sin120o = 6 * |
| = 3√3 |
| | 2 | | 2 | |
29 mar 11:32
Czajnik: dzięki
29 mar 11:47