sprawdź ktoś
brus liść: Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty. x ma wyjść −3, ale druga strona równania
wynosi 0. Co robię źle?
A=(−3,2) B=(−3,3)
y−y1=y2−y1x2−x1*(x−x1)
29 mar 00:04
brus liść: x2−x1=−3−(−3)=−3+3=0 −−−−−> 0*(x+3)=0
29 mar 00:06
Qulka: ten wzór nie działa dla prostej typu x=b
29 mar 00:10
Qulka: bo masz w mianowniku 0
29 mar 00:11
Qulka: po prostu rysujesz te dwa punkty i piszesz x=−3
29 mar 00:11
brus liść: Co to znaczy x=b?
29 mar 00:11
Qulka:
29 mar 00:16
Qulka: np x=−3 albo x=2 albo x= 123 albo x=innadowolnaliczba
29 mar 00:17
5-latek:

Jest to równanie prostej rownoleglej do osi OY np.
czerowna x=1
niebieska x=−4
29 mar 00:18
brus liść: Dzięki za pomoc.
29 mar 00:20
pigor: ..., A=(−3,2) B=(−3,3) ⇒ wektor AB=[0,1] , a wtedy
np. 1(x+3)+0(y−2)=0 ⇔
x+3=0 − szukane równanie prostej ...

.
29 mar 01:53
prosta:
ten wzór ma ogólniejszą postać:
(y−y1)(x2−x1)=(y2−y1)(x−x1)
29 mar 09:34