pracochłonne zadanie
YushokU: Witam,
Mam problem z zadaniem.
Rozważmy funkcję:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | x | | x+1 | | x+2 | | x+3 | |
a)Oblicz pochodna funkcji
b)Podaj przedziały monotoniczności
c)Określ liczbę rozwiązań równania f(x)=0
d)Podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m.
Czy ono jest w jakiś sposób trikowe?
Bo jestem strasznym leniuchem i nie chce mi się tego wymnażać wszystkiego.
Tylko tyle mnie interesuje. Jeśli nie, to w takim razie dam sobie z nim radę
28 mar 23:32
Qulka:
28 mar 23:36
YushokU: Straszne to zadanie...
| | 4x3+18x2+22x+6 | |
f(x)= |
| |
| | x4+6x3+11x2+6x | |
28 mar 23:52
Braun:
Po co to zrobiłeś....
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)=− |
| − |
| − |
| |
| | x2 | | (x+1)2 | | (x+3)2 | |
28 mar 23:55
Qulka: wymnożył pewnie do miejsc zerowych
28 mar 23:58
Mila: x≠0 i x≠−1 i x≠−2 i x≠−3
Miejsca zerowe:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| )+( |
| + |
| )=0⇔ |
| | x | | x+3 | | x+1 | | x+2 | |
| x+3+x | | x+2+x+1 | |
| + |
| =0 |
| x*(x+3) | | (x+1)*(x+2) | |
| 2x+3 | | 2x+3 | |
| + |
| =0⇔ |
| x*(x+3) | | (x+1)*(x+2) | |
| | 1 | | 1 | |
(2x+3)*[ |
| + |
| ]=0⇔ |
| | x*(x+3) | | (x+1)*(x+2) | |
| | 1 | | 1 | |
(2x+3)=0 lub [ |
| + |
| ]=0 |
| | x*(x+3) | | (x+1)*(x+2) | |
Teraz już nie jest straszne do dokończenia.
29 mar 00:19
YushokU: Dobra, dzięki bardzo. Teraz da się to jakoś ładnie dokończyć,bo moim sposobem to bym siedział,
siedział i dzielił i tak w kółko. Tak właśnie myślałem, że wyjdzie coś z tego całkiem fajnego
29 mar 00:45
Mila:
29 mar 18:12