/
Bolthurn: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
1) f(x)=22x−2x+3+18
2) f(x)=log16x−log2x*log4x
3) f(x)= log√2(8x−x2)
28 mar 23:11
Qulka:

ZW y∊<2;+
∞)
28 mar 23:13
Bolthurn: mogłabyś napisać jakie przekształcenia tej funcji po kolei robilas?
28 mar 23:16
Qulka:
2
x=t
y= t
2−8t+18
| | 8 | |
minimum w wierzchołku t= |
| =4 odstawiam 2x=4 x=2 |
| | 2•1 | |
wstawiam do f(x) więc f(2)=16−32+18=2
28 mar 23:19
Qulka: 2)
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| log2x− |
| log22x |
| | 4 | | 2 | |
max log
2x=1/4 więc x=
4√2
f(x)=1/32
ZW y∊(−
∞;1/32>
28 mar 23:26
Qulka: 3. y∊(−∞;8>
28 mar 23:29