równanko
msp: x2+xy+y2=13
(x+y)2−x2y−xy2=28
28 mar 22:29
ICSP: Równania diofantyczne ?
28 mar 22:32
msp: na pewno bo to poziom matury. koleżanka dała mi do zrobienia i żaden ze sposobów mi znanych nie
działa
28 mar 22:35
ICSP: Za trudne jak na maturę. Może to układ równań a nie dwa oddzielne równania ?
28 mar 22:37
msp: no tak rzeczywiście chodzi tu o układ równań sam nie wiem dlaczego napisałem równanie w
opisie...
28 mar 22:40
ICSP: x2 + xy + y2 = 13
(x+y)2 − x2y − xy2 = 28
(x + y)2 − xy = 13
(x + y)2 − xy(x + y) = 28
Niech teraz u = x + y oraz v = xy.
u2 − v = 13 ⇒ v = u2 − 13
u2 − vu = 28
u2 − (u2 − 13)u = 28 skąd u = −4 oraz v = u2 − 13 = 3
Mamy
u = −4
v = 3
czyli
x + y = −4
xy = 3
Czyli ze wzorów Viete'a liczby x , y są pierwiastkami równania :
z2 − 4z + 3 = 0
które po rozwiązaniu daje pary :
(x,y) = (3,1) v (x,y) = (1,3)
28 mar 22:46
msp: skąd wzięło się to ostatnie równanie z z?
28 mar 22:50
msp: a ok już rozumiem jestem pod wrażeniem

28 mar 22:51