okrąg
mateusz: W okrąg o promieniu r wpisano trójkąt tak, że jeden bok trójkąta jest średnicą okręgu.
Uzasadnij, że jeśli ten trójkąt jest równoramienny, to jego pole jest równe r
2, a jeśli nie
jest równoramienny, to jego pole jest mniejsze od r
2
nie mam pomysłu jak się zabrać do tego
Że pole równoramiennego jest równe r
2 potrafię uzasadnić, lecz drugiej częsci już nie
28 mar 21:58
Qulka:

dowolne inne h poza niebieskim jest <r
P=2rh/2 < r•r
28 mar 22:03
yolex: Na pewno jest prostokątny (kąt oparty na średnicy).
Jeśli jest równoramienny, to przeciwprostokątna 2r a przyprostokątne r√2, więc pole
1/2 (r√2)2
Jeśli nie jest równoramienny, to potraktuj go jako połowę prostokąta o przekątnej 2r.
Wtedy pole prostokąta= 1/2 (2r)2 sinα =2r2sinα (α − kąt między przekątnymi).
Pole trójkąta to połowa pola prostokąta. Sinus jest mniejszy od 1.
28 mar 22:04
mateusz: Dziękuję
Qulka, rozjaśniło mi się
28 mar 22:06