Trygonometria, dowód
zozol: | | x | | x | |
Rozwiąż równanie sin |
| + cos |
| = √2sinx |
| | 2 | | 2 | |
Jak podzielę całość przez 2 to mam:
| | x | | π | | π | |
sin( |
| + |
| ) = sinxcos |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
Ale jakoś nie wiem co dalej
28 mar 21:33
Qulka: podnieś obustronnie do kwadratu zamiast dzielić
1+sinx =2sin2x
sinx=t i delta
28 mar 21:42
zozol: nie musze najpierw ustalić jakoś że obie strony są dodatnie, żeby móc podnieść do kwadratu?
28 mar 21:51
ICSP: | | x | | x | | x | | π | |
Zauważ, że sin |
| + cos |
| = √2sin( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Po podzieleniu stronami równania przez
√2 dostajesz równanie :
Czyli
| x | | π | | x | | π | |
| + |
| = x + 2kπ lub |
| + |
| = π − x + 2kπ |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
28 mar 21:57
zozol: no faktycznie, jakos nie wpadlem na to
dziękuje bardzo
28 mar 22:03