Matura 15
kaa: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienna kostką do
gry otrzymamy dwie "dwójki" pod warunkiem ze otrzymamy co najmniej jedną "piątkę".
Pomoże ktoś ? Takie zadania to czarna magia dla mnie
28 mar 21:00
Jacek: A − cztero−wyrazowe wariacje z powtórzeniami zawierające dokładnie dwie "dwójki"
B − cztero−wyrazowe wariacje z powtórzeniami zawierające przynajmniej jedną "piątką"
Ω − cztero−wyrazowe wariacje z powtórzeniami ze zbioru {1,2,3,4,5,6}
|Ω|=6
4
Obliczymy P(B) np. odejmując od jedności prawdopodobieństwo, że otrzymany wynik nie będzie
zawierał choćby jednej "piątki"
P(A∩B) − prawdopodobieństwo, że w czterokrotnym rzucie otrzymamy dokładnie dwie "dwójki" oraz
przynajmniej jedną "piątkę" (dodajemy ilość wariacji gdzie oprócz dokładnie dwóch "dwójek"
mamy dokładnie jedną "piątkę" albo dokładnie dwie "piątki")
Na koniec podstawiasz otrzymane wartości do wzoru na P(A|B)
Jeśli popełniłem błąd, proszę Kogoś o skorygowanie.
28 mar 22:30
Tripper: |Ω| = 6
4
A − otrzymamy dwie 2
B − otrzymamy co najmniej jedną 5
| | 54 | | 1296 − 625 | | 671 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = |
| = |
| − używamy zdarzenia |
| | 64 | | 64 | | 64 | |
przeciwnego, czyli takiego, gdzie nie występuje żadna 5
P(A∩B) :
1) 5 2 2
∪ ∪ ∪ ∪
1 * 1 * 1 * 6 = 6
2) 5 2 2
∪ ∪ ∪ ∪
1 * 1 * 6 * 1 = 6
3) 5 2 2
∪ ∪ ∪ ∪
1 * 6 * 1 * 1 = 6
4) 5 2 2
∪ ∪ ∪ ∪
6 * 1 * 1 * 1 = 6
5) 2 5 2
∪ ∪ ∪ ∪
6 * 1 * 1 * 1 = 6
6) 2 2 5
∪ ∪ ∪ ∪
6 * 1 * 1 * 1 = 6
Robimy to samo, tylko że teraz dodajemy jeszcze jedną piątkę (tak aby były 2 piątki i 2
dwójki), i takich zdarzeń mamy 5, a więc 6 * 6 + 5 = 41
| | P(A∪B) | | | | 41 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 671 | |
Jest to prawdopodobieństwo warunkowe, nie jestem w 100% czy dobrze zrobiłem
28 mar 22:57
Tripper: Pomieszałem, w zdarzeniach P(A∪B) wszędzie zamiast 6 powinno być 4, bo już wykorzystaliśmy
przecież 5 i 2.... @.@ Czyli 6*4 + 5 = 29
| | 29 | |
Czyli odpowiedz : P(A|B) = |
| jeżeli już, ale i tak nie jestem pewny |
| | 671 | |
28 mar 23:03
Jacek: dwie dwójki i dwie piątki:
2255,2525,2552,5252,5225,5522
Co do przypadków z dwiema dwójkami i jedną piątką:
522x
225x
252x
52x2
22x5
25x2
2x25
5x22
2x52
x522
x252
x225
x∊{1,3,4,6}
28 mar 23:23
Mila:
29 mar 00:04
kaa: ja wam nie pomoge gdyz staram sie takie zadania ogarnąć dopiero. Dzięki za pomoc! Jeśli będe
miał jakies zadania tego typu odezwe się tutaj
29 mar 22:50