28 mar 20:57
Mila:
Masz napisane w pierwszym zdaniu rozwiązania.
28 mar 21:00
Es: Tak, tylko ja tego nie rozumiem. Jeśli można to proszę o wyjaśnienie na "chłopski" rozum
28 mar 21:03
Mila:
an− ciąg geometryczny
Wyrazy takiego ciągu obliczamy wg wzoru
an=a1*qn−1 i q≠0
Aby wyrazy tego ciągu były równe 0 to musi być a1=0,
wtedy wszytkie wyrazy są równe 0.
bn=5an2 tak samo wszystkie wyrazy bn będą równe 0.
II przypadek
Zakładamy, że wyrazy an są różne od zera. Dalej chyba jasne.
28 mar 21:12
Es: Aaa już rozumiem. Bardzo dziękuję
28 mar 21:13
Mila:
28 mar 21:14