matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz tg
Kokos:
Oblicz tg α.
sinα
znajome są mi wzory sin
2
α + cos
2
α = 1 oraz tgα =
, jednak nie wychodzi mi to
cosα
równanie.
sinα + 3 cosα +1
1
= −
3sinα − 7cosα −4
4
28 mar 20:57
Bogdan:
sinα
−5
4sinα + 12cosα + 4 = −3sinα + 7cosα + 4 ⇒ 7sinα = −5cosα ⇒
=
cosα
7
28 mar 21:03
Kokos:
Dziękuję
28 mar 21:12