zadanie
Prezesik: Funkcja f(x) = (m+2)x
2 + 3mx − 7 będzie malejąca w przedziale (−
∞, 2> dla każdego m
spełniającego warunek
A. m ≥ − 2
funkcja kwadratowa jest malejaca gdy wspolczynnik kierunkowy a<0 (w ty wypadku a=m+2)
więc:
m+2<0
m<−2
ale żadna odpowiedź tego nie spełnia
28 mar 20:38
5-latek: ramiona tej paraboli musza być skierowne w gore a nie w dol
28 mar 20:43
5-latek: i z tego co widze xw=p=2
28 mar 20:45
Prezesik: w takim razie bym zaznaczył A, ale nie wiem dlaczego jest ≥ zamiast > i nie wiem dlaczego jest
z tyłu książki jest odp D (skąd się wzięło jakieś −8/7) O.o
28 mar 20:50
Janek191:
| | − 3m | | 8 | |
p = |
| = 2 ⇔ − 3m = 4 m + 8 ⇔ − 7 m = 8 ⇔ m = − |
| |
| | 2 m + 4 | | 7 | |
m + 2 > 0 ⇒ m > − 2
==============
28 mar 20:53
Prezesik: Ok dzięki
a z tym '≥' i '>' to wnioskuje, że nie ma różnicy które się daje w tego typu zadaniu?
28 mar 21:05
Janek191:
Można zapisać, że funkcja maleje w ( − ∞ , p) lub w ( − ∞ , p >
28 mar 21:08
prosta:
1. dla m=−2 funkcja jest liniowa i malejąca
2. gdy m+2>0 to mamy funkcję kwadratową skierowaną ramionami do góry...
funkcja będzie malejąca we wskazanym przedziale, gdy x
w≥2
−3m≥4m+8
28 mar 21:15