wykaż, że...
Patryk: Jak to rozwiazać : Wykaż że jeżeli a+b+c=0 , to a3+b3+c3=3abc ?
28 mar 20:22
Patryk: Pomoże ktoś
28 mar 21:05
Janek191:
a + b + c = 0 ⇒ c = − a − b
Licz
a3 + b3 + c3 = a3 + b3 + ( − a − b)3 = ...
Może coś z tego wyjdzie ?
28 mar 21:06
ICSP: Weźmy wielomian w(x) = (x − a)(x − b)(x − c). Oczywiście w(a) = w(b) = w(c) = 0
Wymnażając mamy : w(x) = x3 − (a + b + c)x2 + (ab + ac + bc)x + abc. Dalej wstawiajac :
a3 − (a+b+c) * a2 + (ab + ac + bc) * a − abc = 0
b3 − (a+b+c) * b2 + (ab + ac + bc) * b − abc = 0
c3 − (a+b+c) * c2 + (ab + ac + bc) * c − abc = 0
Dodając stronami :
a3 + b3 + c3 − (a2 + b2 + c2 * (a + b + c) + (ab + ac + bc) * (a+b+c) − 3abc = 0
co po przerzuceniu 3abc na drugą stronę daje równość :
a3 + b3 + c3 − (a2 + b2 + c2) * (a + b + c) + (ab + ac + bc) * (a+b+c) = 3abc
skorzystanie z założenia kończy dowód. □
28 mar 21:22
prosta:
wychodzi
28 mar 21:24
yolex: Po podniesieniu stronami mamy (a+b+c)3=0
Po pogrupowaniu wyrazów dostajesz to samo, co przed przerzuceniem 3abc na prawą stronę u ICSP.
28 mar 21:30
Patryk: Dzieki wielkie
28 mar 21:36