Trygonometria - nierówność, dowód
lol: | | 1 | |
Wykaż, że dla każdej liczby x zachodni nierówność sin8x + cos8x ≥ |
| |
| | 8 | |
Ma ktoś jakieś pomysły?
28 mar 19:38
Damian1996: (sin4x+cos4x)2−2sin4xcos4x=((sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x)−2sin4xcos
4x=(1−12sin22x)2−18sin42x
28 mar 19:54
Damian1996: Może to coś pomoże?
28 mar 19:54
lol: | | 1 | |
Jak podniose do kwadratu ( 1 − |
| sin22x) |
| | 2 | |
wychodzi mi:
| 1 | | 1 | |
| sin42x − sin22x + 1 ≥ |
| |
| 8 | | 8 | |
| 1 | | 7 | |
| sin42x − sin22x + |
| ≥ 0 |
| 8 | | 8 | |
podstawiam sin
22x = t; t ∊ <0;1>
licze deltę i wychodzi mi t1 = 2, t2 = 14
Jednak żeby to równanie miało rozwiązanie musi istnieć t ∊ <0;1>. Skoro nie istnieje (t=2 v
t=14) to
| 1 | | 7 | |
| sin42x − sin22x + |
| = 0 nie ma rozwiązań czyli zawsze jest większe od 0. |
| 8 | | 8 | |
c.k.d
Dobrze rozumuje?
28 mar 20:14
Damian1996: Tak
28 mar 20:20
pigor: ..., z nierówności śr.kw. ≥ śr.geom.
sin8x+cos8x = (sin
4x)
2+(cos
4x)
2 ≥ 2sin
4xcos
4x =
= 2
−3 * 2
4sin
4xcos
4x =
18 (2sinxcosx)
4 =
=
18 (sin2x)
4 ≤ 18*1
4 =
18 . ...c.n.w. ...
29 mar 01:35
pigor: ... kurde oczywiście w ostatniej linijce
miało być
≥ ; przepraszam i idę spać. ..
29 mar 01:36
pigor: ...

coś nie tak jednak bo przecież |sin2x| ≤ !
29 mar 01:45
prosta: | | 1 | |
można wziąć funkcję f(t)= |
| t2−t+1 i pokazać, |
| | 8 | |
| | 1 | |
że jej najmniejsza wartość na przedziale <0,1>to liczba |
| |
| | 8 | |
29 mar 09:45