matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Andrew:
W ciągu geometrycznym (a
n
) dane są a
2
=
3
2
i a
3
= −
3
2
. Wtedy wyraz a
1
jest równy:
28 mar 19:27
J:
a
2
a
3
= a
2
*q ..i oblicz q, potem: a
1
=
q
28 mar 19:31
5-latek:
a
3
= q
a
2
a
2
= a
1
*q to a
1
= ?.......
28 mar 19:31