Bryła sztywna
xcc: Witam, mam mały problem z zadaniem z fizyki. Otóż nie wiem z jakiego wzoru skorzystać, by
obliczyć podpunkt a.
Kulkę o masie m=100g położono na gładkim stole doświadczalnym. Do kulki przywiązano nić, której
drugi koniec przeciągnięto przez mały otwór w słoiku. Kulkę wprawiono w ruch po okręgu o
promieniu r1=20cm i ustalono, że wykonuje ona n=18 obrotów w ciągu Δt=15s. Następnie nić
pociągnięto w dół tak, że kulka zataczała okrąg o promieniu r2=10cm.
a) Oblicz częstotliwość obrotów kulki, gdy zatacza ona okrąg o promieniu r2.
b) Oblicz pracę wykonaną podczas skracania sznurka.
Prosiłbym o jakieś wskazówki

W podpowiedziach jest wzór f2=(f1*r1
2)/r2, ale nie wiem jak do niego dojść.