Optymalizacja w zależności od wysokości. Bez konkretnych wymiarów.
można_ściślej?: Witam, potrzebuję pomocy z pewnym zadaniem z optymalizacji.
Dany jest prostopadłościan, który ma kwadrat w podstawie, i polu bocznym P.
Należy znaleźć ekstremum V(H) która oznacza objętość w zależności od wysokości H.
Póki co doszedłem do czegoś takiego:
a − krawędź podstawy
H− wysokość
P− pole całkowite
2a
2+4aH=P
| | P−4aH | |
Z tego wyznaczyłem: a2= |
| |
| | 2 | |
| | P − 4aH | |
I podstawiłem do wzoru na objętość i robię z niego funkcję: V(H)= |
| *H |
| | 2 | |
| | P | |
Obliczam pochodną: V'(H)= |
| −4aH |
| | 2 | |
Tutaj się zatrzymałem bo do tej pory nie miałem styczności z taką optymalizacją i kompletnie
nie wiem jak to dalej ugryźć.
Proszę o jakieś wyjaśnienie co tu dalej robić z tym fantem. Dziękuje i pozdrawiam.
28 mar 18:05
prosta:
P − pole boczne czy całkowite ?
28 mar 18:49
prosta:
H− wysokość ostrosłupa czy wysokość ściany bocznej?
28 mar 18:50
PW: Warunek konieczny istnienia ekstremum lokalnego na przedziale otwartym − pochodna przyjmuje
wartość 0. Koniecznie podaj dziedzinę funkcji V wynikającą z warunków zadania.
Uwaga. Nie sprawdzałem wyliczeń, porada dotyczy tylko ostatniego pytania.
28 mar 18:50
prosta:
wszystko pomieszane
28 mar 18:51
prosta:
twoja pochodna jest nadal funkcją dwóch zmiennych: a i H...
28 mar 18:52
J:
| | P | |
V'(H) = |
| −4a2H2 ... i teraz przyrównaj do 0 |
| | 2 | |
28 mar 18:54
J:
jest funkcją tylko jednej zmiennej: H ( ekstremum poda zależność H od a )
28 mar 18:55
J:
teraz przeczytałem dokładniej treść .... polu bocznym : P = 4aH .. trzeba zacząć od początku
28 mar 18:57
prosta:
J: błąd na wstępie zadania: to pole powierzchni bocznej jest równe P
i to jest jedyna dana w tym zadaniu
i od niej powinno zależeć H w końcowej odpowiedzi
J: skąd tak dziwnie policzona pochodna? Celowo wprowadzasz błędne wskazówki?
28 mar 19:01
28 mar 19:02
można_ściślej?: Strasznie przepraszam, chodziło o pole całkowite. Już z automatu napisałem pole boczne po
poprzednim zadaniu które robiłem
28 mar 19:02
J:
pochodna z postu: 18:05 była dobra, tylko H powinno być w kwadracie
28 mar 19:03
można_ściślej?: P − Pole CAŁKOWITE
H − Wysokość prostopadłościanu
28 mar 19:04
J:
no to wracamy do punktu wyjścia.. tylko popraw pochodną (H2)
28 mar 19:04
28 mar 19:10
można_ściślej?: ~J
Mógłbyś powiedzieć dlaczego H
2?
| | P−4aH | | PH | |
Jak przemnażam to wychodzi mi coś takiego: V(H) = |
| * H = |
| − 2aH2 |
| | 2 | | 2 | |
| | P | |
I jak teraz liczę pochodną to mam V'(H) = |
| − 4aH |
| | 2 | |
28 mar 19:12
można_ściślej?: No to tak samo

Dobra próbuje dalej według wskazówek
28 mar 19:13
J:
moja pomyłka

... poprawiłem
28 mar 19:13
prosta:
a może tak będzie dobrze?
2a2+4aH=P
a2+2aH+H2=P−H2
(a+H)2=P−H2
a+H=√P−H2−−−−−>a=√P−H2−H −−−−−> a2=P−2H√P−H2
V(H)=a2H=PH−2H2√P−H2
28 mar 19:15
prosta:
poprawka:
a2+2aH+H2=P+H2
(a+H)2=P+H2
a+H=√P+H2 −−> a=√P+H2−H −−> a2=P+2H√P+H2+2H2
V(H)=PH+2H2√P+H2+H3
28 mar 19:20
prosta:
a
2=P−2H
√P+H2+2H
2
V(H)= PH−2H
2√P+H2+2H
3 ..teraz już dobrze i wg mnie tak powinno być
..dużo prościej jest ustalić V(a)
28 mar 19:24
J:
może ja już śpię ... ale skąd nagle z 2a2 + 4aH = P robi się: a2 + 2aH + H2 = P + H2 ?
28 mar 19:25
można_ściślej?: Według wskazówki PW skorzystałem z koniecznego warunku, czyli:
V'(H) = 0
P = 8aH
| | PH | |
I wcześniejsze założenie: |
| − 2aH2 > 0 ⇒ P > 4aH |
| | 2 | |
Ale co dalej? Jak ustalić ekstremum kiedy mam 3 litery w pochodnej?
28 mar 19:26
J:
| | P | |
w tym zadaniu jedynie możesz pokazać,że maksymalna objętość jest wtedy, gdy: H = |
| |
| | 8a | |
28 mar 19:28
prosta:
tak...racja....trzeba jeszcze korektę zrobić...powinno być
2a2+4aH=P −−>a2+2aH=0,5P −−> a2+2aH+H2=0,5P+H2
28 mar 19:28
prosta:
w moich obliczeniach zostaje tylko H...a jeszcze lepiej najpierw policzyć a i potem H

pomyślcie o tym co piszę
28 mar 19:30
prosta:
| | P−2a2 | |
2a2+4aH=P −−> H= |
| |
| | 4a | |
| | Pa−2a3 | | P−6a2 | |
V(a)= |
| −−> V'(a)= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | √6P | | 2√6P | |
V'(a)=0 gdy a= |
| wtedy H= |
| |
| | 6 | | 3 | |
mam nadzieję, że obliczenia są dobre
28 mar 19:38
można_ściślej?: ~prosta
Ale z poleceniu chodziło o znalezienie pochodnej i ekstremum funkcji V(H), a nie V(a) właśnie
na tym problem polega
28 mar 19:42
prosta: więc to sześcian
28 mar 19:43
prosta: ale można się sprawdzić i znać chociaż prawidłowy wynik
28 mar 19:43
można_ściślej?: Wydaje mi się że tam jest błąd przy liczeniu a.
| | P | |
V'(a) = 0 ⇔ P − 6a2 = 0 ⇒ 6a2 = P czyli a = √ |
| |
| | 6 | |
A wtedy zawsze H = 1. Z tego wychodzi, że musi mieć jak największe pole podstawy, przy stałej
wysokości równej 1.
28 mar 19:56
prosta:
zazwyczaj należy ustalić wymiary bryły o największej(najmniejszej) objętości i nie narzuca się
w treści
zmiennej dla funkcji....
28 mar 20:00
prosta: wasze ustalenia wzoru nie są poprawne....bo w określeniu V(H) nie może występować "a"
....ożna badać ewentualnie funkcję dwóch zmiennych...i liczyć pochodne cząstkowe
28 mar 20:02
prosta: moje obliczenia są przy oznaczeniu :2P−pole powierzchni całkowitej
28 mar 20:06
można_ściślej?: "Znaleźć ekstremum funkcji y=f(x), gdzie f(x) oznacza zależność objętości prostopadłościanu od
długości x krawędzi prostopadłej do podstawy(wysokość H).
To najwyraźniej bardzo nietypowe to zadanie

W takich zadaniach chyba zawsze największą objętość mają sześciany jeszcze nie spotkałem się
zadaniem aby było to coś innego.
28 mar 20:06
prosta:
| | P | | √P | | √6P | |
przecież a=√ |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | √6 | | 6 | |
28 mar 20:11
można_ściślej?: Faktycznie zgadza się, coś musiałem pokręcić przy podstawianiu.
| | P√6P | |
Czyli wychodzi że objętość musi być równa: |
| |
| | 36 | |
Ale dalej jestem ciekaw jak dojść do rozwiązania tak jak chcą w poleceniu. Bo tam u góry
widziałem, że wyliczałeś tak że było samo P i H, ale jak potem pochodną z pierwiastka liczyć?
28 mar 20:25
prosta:
tam obliczenia komplikują się ....
28 mar 20:39
można_ściślej?: Właśnie widzę, komplikują to bardzo delikatnie powiedziane
28 mar 20:44
można_ściślej?: Coś tam poprzekształcałem i wyszło mi coś takiego:
| | −H3 − aH2 + a2 | |
V'(H)= |
| |
| | a + H | |
Przy warunku, że V'(H) = 0
−H
3 − aH
2 + a
2 = 0
Załóżmy, że pochodna jest dobrze policzona, bo nie mam pewności

Jakieś pomysły co dalej?
Pozostaje jeszcze to a przez które nie można narysować wykresu
28 mar 21:14
można_ściślej?: Chyba jednak dam sobie z tym zadaniem spokój, bo wyznaczenie ekstremum tej funkcji graniczy z
cudem.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
28 mar 21:28
prosta:
jaka to książka?
28 mar 21:37