zadanie
Prezesik: dowód(do sprawdzenia)
Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem liczby
naturalnej
n∊N
k∊N
trzy kolejne liczby naturalne: n, n+1, n+2
kwadrat liczby naturalnej − k2
n2 + (n+1)2 + (n+2)2 = 3x2 + 6x + 5
Δ= 36 − 4*5*3 = −24
Δ<0 − z tego wynika, że nie będzie to kwadrat liczby naturalnej
można tak to zrobić?
28 mar 17:46
5-latek: A czemu z n zrobiles nagle x?
28 mar 17:51
PW: Albo n, albo x.
Licząc Δ pokazałeś, że wyrażenie to nie przyjmuje wartości 0, a to żadna rewelacja − suma
trzech kwadratów na pewno nie jest zerem.
28 mar 17:52
Metis: Poza tym skoro n to liczba naturalna, to jej kwadrat = n2
28 mar 17:53
Prezesik: to dopiero przy przepisywaniu tutaj zamieniłem n na x, nie wiem czemu...
to jak to udowodnić ?
28 mar 17:54
PW: (n−1)2 + n2 + (n+1)2 = 3n2 + 2
− też 3 kolejne, ale o wiele łatwiej teraz o tym mówić.
28 mar 17:58
Prezesik: (3n2 + 2)2 = 9n4 + 12n2 + 4
delte z tego teraz czy co?
28 mar 18:19
PW: Ale dlaczego podnosisz tę liczbę do kwadratu? mas wykazać, że nie jest ona kwadratem, to
znaczy ze rowność
(1) 3n2 + 2 = k2
jest niemożliwa dla k∊N.
Ponieważ funkcja kwadratowa jest rosnąca dla dodatnich argumentów, proponuję zauważyć, że dla
n>1
n2 < 3n2 + 2 < (2n)2,
gdyby więc równość (1) miała miejsce, to musiałoby być
(20 3n2 + 2 = (n+p)2, p < n, p∊N.
Mówiąc po ludzku − liczba ta musiałaby być kwadratem liczby leżącej między n a 2n (dlatego
piszemy p < n).
Spróbuj pokazac, że równość (2) jest niemożliwa − może nareszcie przyda się ta upragniona Δ.
28 mar 18:34
PW: Poprawka.
(2), a nie (20 − w 4. wierszu od dołu.
28 mar 18:37
Prezesik: 3n2 + 2 nie ma miejsc zerowych, więc nie może się równać (n+p)2 ?
28 mar 18:50
PW: A się upierasz. Miejsca zerowe nie mają tu nic wspólnego z treścią zadania. Rozwiąż równanie
(2) z niewiadomą n i parametrem p.
28 mar 18:52
Prezesik: dwie niewiadome to nie powinien być układ równań?
3n2 + 2 = n2 + 2np + p2
2n2 + 2 = p2 + 2np
2(n2 + 1) = p(p + 2n)
28 mar 19:10
Prezesik: Nie ogarniam jeszcze tych dowodów...
28 mar 19:12
Prezesik: ktoś pomoże?
29 mar 13:12
Prezesik: haloo?
29 mar 17:39
Prezesik: wytlumaczy mi to ktos do konca

?
29 mar 23:18