szereg geometryczny
agent0013: w zbieżnym, nieskończonym ciągu geometrycznym o wyrazach dodatnich pierwszy wyraz jest
| | 32 | |
równy 4, a różnica między trzecim i piątym wyrazem jest równa |
| . jaka jest suma |
| | 81 | |
wyrazów tego ciągu ?
28 mar 17:34
Damian1996: a
3−a
5=a
1*q
2−a
1*q
4=a
1(q
2−q
4)=4(q
2−q
4)
Czyli 4q
2−4q
4=
3281
A zatem podstawiając t=q
2, uzyskasz równanie kwadratowe, z którego wyliczysz q

Sumę obliczysz ze wzoru S=
a11−q. I pamiętaj o warunku −1<q<1
28 mar 19:27
agent0013: | | 12 | |
wyszlo mi, ze q= |
| . czy to dobry wynik? |
| | 9√2 | |
28 mar 19:28
Damian1996: Nie liczyłem, daj mi moment
28 mar 19:29
Damian1996: Wygląda na to, że tak
28 mar 19:35
agent0013: ok. dzieki za pomoc ; )
28 mar 20:20
Damian1996:
28 mar 20:21