1 | t2+1−t2 | |||
∫ | dt=∫ | dt= | ||
(1+t2)2 | (1+t2)2 |
1 | t | |||
=∫ | dt−∫t* | dt= | ||
(1+t2) | (1+t2)2 |
1 | ||
J1=∫ | dt =arctgt | |
1+t2 |
t | ||
J2=∫t* | dt = | |
(1+t2)2 |
t | t | |||
[t=u, dt =du, dv= | dt, v=∫ | dt, podstawienie 1+t2=s, 2tdt=ds, | ||
(1+t2)2 | (1+t2)2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
v= | ∫ | ds= | *(−1)s−1=− | ] | ||||
2 | s2 | 2 | 2(1+t2) |
1 | 1 | 1 | ||||
J2=t*− | + | ∫ | dt= | |||
2(1+t2) | 2 | 1+t2 |
t | 1 | |||
=− | + | arctgt | ||
2(1+t2) | 2 |
1 | 1 | t | ||||
∫ | dt = | arctg(t)+ | ||||
(1+t2)2 | 2 | 2(1+t2) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |