zadanie
agent0013: pomocy !
wykaż, że dla n∊N liczba(n+2)4 −n4 jest podzielna przez 16
28 mar 17:09
kyrtap: (n+2)4 − n4 = ((n+2)2 − n2)((n+2)2 + n2) = (n+2 − n)(n+2 + n) ((n+2)2 + n2)
=2(2n+2)((n+2)2 + n2) = 4(n+1)((n+2)2 + n2)= 4(n+1)(n2 + 2n + 4 +n2) = 4(n+1)(2n2+2n
+4) = 8(n+1)(n2+n+2)
28 mar 17:19
agent0013: i to wszystko ? czyli liczba jest podzielna przez 16, jesli dzieli sie przez 8 ?
28 mar 17:27
kyrtap: jedna z liczb (n+1) lub (n2+n+2) jest podzielna przez 2 zatem cała liczba jest podzielna przez
16
28 mar 17:28
PW: Albo n jest parzysta, albo nieparzysta − spójrz co w obu wypadkach będzie z (n+1) i z (n2+n+2)
28 mar 17:30
kyrtap: Witam PW
28 mar 17:31
agent0013: ok. juz rozumiem. dzieki za pomoc ; )
28 mar 17:35