Wykaż, że
Kaśka: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich x,y takich, że x+y=a, gdzie a jest liczbą z przedziału
(0;2), zachodzi nierówność :
28 mar 16:54
vaultboy: Po podstawieniu a=x+y dostajemy nierówność 1/x+1/y≥x+y, którą mnożę przez xy>0
Dostajemy do pokazania (x+y)≥xy(x+y) przenoszę na lewą stronę i dostaję:
(x+y)(1−xy)≥0 , x+y >0 zatem wystarczy pokazać, że 1−xy≥0.
a jest z przedziału (0,2) zatem 2>a czyli 2>x+y /:2
Otrzymuję 1>(x+y)/2
Z nierówności między średnią arytmetyczną, a geometryczną dostaję (x+y)/2≥√xy
zatem 1≥√xy podnoszę to do kwadratu i dostaję 1−xy≥0.
Równości nie będzie, bo musiałoby zajść x=y=1, a wtedy a=2.
29 mar 16:10