matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc że tgα=-2 oblicz wartość wyrażenia
kurtRolson:
tgα=−2. Oblicz wartość wyrażenia :
sin
3
α − 3cos
3
α
5sinα − cosα
28 mar 16:47
kurtRolson:
? ? ?
28 mar 18:35
Bogdan:
cos
3
α(tg
3
α − 3)
tg
3
α − 3
= cos
2
α *
cosα(5tgα − 1)
5tgα − 1
1
cos
2
α =
1 + tg
2
α
28 mar 18:44
kurtRolson:
1
dlaczego cos
2
α =
? dlaczego jest nagle równa się?
1+tg
2
α
30 mar 21:10